Hjælp! Hvad skal jeg tage på til fotografering? Tips til tøjvalg og accessories

Tøjvalg til fotografering er meget individuelt – men det forkerte valg kan resultere i billeder, der overhovedet ikke ligner dig. Her er et par tommelfingerregler og gode råde du kan rette dig efter.

Hvad sker der, hvis jeg vælger det forkerte tøj?

Når man bliver fotograferet er det vigtigt, at man kende sig selv. Derfor er det bedste råd jeg kan give, at man skal føle sig tryg og tilpas i det tøj man vælger. Hvis du har tøj på, som du ikke føler dig komfortabel i, vil det ofte kunne ses i dit ansigtsudtryk. Det forkerte tøjvalg kan altså få dig til at ligne en helt anden – både i forhold til tøjartiklerne, men også i forhold til kropssprog og ansigt.
Men! Ikke alt tøj ser ligeså godt ud på kamera, som det gør i spejlet. Her er et par ting du bør overveje når du skal vælge tøj til din fotosession

Muligheder, muligheder, muligheder

Det er altid fornuftigt at tage nogle forskellige tøjmuligheder med, så man kan prøve forskellige ting af undervejs. Jo mere man har et vælge i mellem, jo større chance er der for at man rammer rigtigt. Det kan jo være at man pludselig får en god idé eller at du finder et nyt yndlingsoutfit.
Afhængig af længden på dit fotoshoot vil jeg anbefale at tage mellem 2 og 5 outfits med, og gerne ting der kan kombineres på kryds og tværs.

Farver

Medmindre man har et en meget specifik stil i tankerne, er neutrale farver næsten altid bedst. Ved en portrætfotografering er det dig man gerne vil se, og hvis tøjet er alt for “pang-pang”, trækker det meget opmærksomhed væk fra dig.
På den anden side kan kraftige og genkendelige farver være enormt fedt til branding og markedsføring, fordi det er noget folk husker. Som med alt andet i den kreative genre er der ikke et facit på, hvad der er “korrekt” – men det sikre valg er neutrale farver.
Sørg også for at vælge farver der ikke vasker din hud ud. Det er meget individuelt, hvad der fungerer for folk, men et par generelle råd er at holde sig væk fra orange, gul og lysebrun hvis du har en meget lys hud. Hvis man har mørkere hudtoner bør man passe på med blå, lilla og grøn.
Hvis I skal være flere mennesker på billedet, så er det en rigtig god idé at koordinere farver på forhånd. Vælg nogenlunde ens farver og hold det så neutralt som muligt. Har man 6 forskellige, kraftige farver på et gruppebillede bliver det hurtigt meget rodet.

Mønstre

Kraftige mønstre skal man som udgangspunkt holde sig fra. En stribet skjorte under en habitjakke er helt fint, men voldsomme tern og print tiltrækker for meget opmærksomhed og gør billedet rodet.

Logoer

Logoer prøver vi også at holde os fra – især hvis billederne skal bruges kommercielt. Små logoer kan nemt fjernes i efterbehandlingen, men store logoer bliver man træt af at kigge på. Det er dig man vil se – ikke tøjmærket.

Smykker og accessories

Det er altid fedt med accessories – det kan virkelig pifte et outfit op, selv de mindste detaljer kan ændre stilen fuldstændigt. Tag derfor gerne diverse smykker og accessories med, som du bruger til dagligt eller føler dig godt tilpas i. Pas på med ting der reflekterer meget – ure og kæder kan vi arbejde med, men ægte perler kan sommetider give udfordringer med det kraftige fotolys.

Lag

Flere lag tøj skaber dybde i billedet – og får dig til at se brandgodt ud. Det giver også gode muligheder for nemt at lave forskellige variationer af dine outfits. En t-shirt kombineret med en blazer eller en pæn trøje giver typisk et pænere billede end bare t-shirten alene.

Stadig i tvivl?

Tag fat i din fotograf – fotografer er trænet i tøjvalg, og kan uden tvivl guide dig og svare på spørgsmål.