Nytårsaften når nye højder. Nytår 2020 2021 i Fredericia fanget med drone

Året 2020 har på mange måder været anderledes – det kan vi vist ikke komme uden om. Der har været ualmindeligt mange begrænsninger, som både har gjort det svært at arbejde og at nyde livet. Og det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at et fotofirma med fokus på events og arrangementer har det hårdt i disse tider.

Men begræsninger kan også være muligheder. De tvinger én til at tænke i nye baner, og det giver næring til vækst og innovation. Jeg har i flere år drømt om at tage et nytårsbillede der siger spar 2. Ja, faktisk har jeg haft et kamera med til hver eneste nytårsaften lige siden jeg var 14 år. Mit første fyrværkeri-billede var ikke just en succes…

Men i år skulle det være! Fest og ballade var udelukket, så jeg scoutede Fredericia flere dage i forvejen, afprøvede forskellige lokationer, og besluttede mig endelig for at drage ud til mit yndlingsdronespot ved Den Gamle Lillebæltsbro. Når vejret er helt perfekt – og man har den rette vinkel – kan man fange både den gamle og den nye lillebæltsbro i ét og samme billede.
Jeg havde været ude med dronen tidligere samme dag, men var blevet mødt af bippende advarselslamper, grundet dårlige vejrforhold. Jeg havde ikke de store forventninger til det “ultimative dronebillede”, men jeg var fast besluttet på at give det et forsøg.

Et stille øjeblik og teknikken bag

Cirka en time før det slog midnat, blev vejret mildt. Regnen og vinden forsvandt, og flyveforholdene var perfekte. Dronen blev sendt op, jeg fandt den rigtige vinkel, og jeg ventede. Da det slog midnat fór raketterne op, og jeg skød løs med dronen. Alle som har fotograferet fyrværkeri før ved, at raketter tit ser kedelige ud på afstand. Især på vidvinkel-billeder, som droner jo typisk er. Derfor lod jeg dronen hænge i luften på præcis det samme sted, mens jeg skød en masse billeder over lang tid, for at fange så meget forskelligt fyrværkeri som muligt. Efterfølgende tog jeg hjem i Photoshop, fandt de bedste billeder, og begyndte at klippe-klistre. Jeg tog det bedste fra hvert billede, og satte det hele sammen. Resultatet blev dette:

Nytårsbillede 2020/2021 ved Den Gamle Lillebæltsbro

Billedet er sammensat af 17 forskellige billeder, taget over et par minutter. Billederne er skudt med en DJI Mavic 2 Pro, og EXIF er 1/1, f/2.8 iso 200 på 10mm. Med en lukkertid på 1 sekund, var det meget vigtigt at dronen ikke bevægede sig – ellers var billederne blevet slørret. Og jeg var også nødt til at fravælge rigtig mange billeder, netop af den årsag. Selv det mindste vindstød kan betyde at billedet ikke kan bruges. Jeg var ualmindelig heldig, at der var næsten helt vindstille i minutterne omkring midnat – og alligevel var det kun 17 ud af 200, der blev brugt i det færdige billede.

Verden er et besynderligt sted i øjeblikket, og vores vante rammer og vaner er forduftet. Men hvis man tænker lidt kreativt og tør gribe de muligheder der opstår, kan man meget vel ende med at nå nye højder – selvom det koster et par kolde fingre og røde kinder.