Hvad er retouchering?

Alle fotografer retoucherer deres billeder forskelligt – og nogle gør slet ikke. Retoucheringsprocessen er typisk den sidste del af redigeringsprocessen og er dermed det sidste finish dine billeder får, før de er klar til at blive vist.

Hvordan foregår redigeringsprocessen?

Når et billede bliver taget eksisterer det først som en helt rå fil. Herefter bliver den behandlet i et rawbehandlingsprogram, hvor man justerer farver, lys, kontrast, skygger, highlights og lignende. Først når rawfilen er blevet behandlet og har fået det look man gerne vil have, påbegyndes retoucheringsprocessen.

I gamle dage var retouchering en ting man gjorde ved malerier, for at “touche” dem op, og gøre dem pæne igen eller rette fejl. Behovet for at rette på et billede er der stadigvæk – men heldigvis har vi nogle lidt federe værktøjer i dag, end pensel og maling. Det meste af retoucheringsprocessen foregår i dag i Ph

Hvad gør man i en retouchering?

Alle billeder retoucheres forskelligt og individuelt – men typisk vil en retouchering omfatte ændringer såsom

  • Fjernelse af bumser, urenheder, små strithår, næse/ørehår, blodkar i øjnene og pletter på tøj.
  • Let udglatning af hud
  • Udglatning af mørke render under øjnene
  • Let contouring af hud
  • Hvidtning af tænder
  • Udglatning af små krøller i tøj
  • Rensning af briller
  • Udglatning/tilretning af baggrund
  • Skarphed tilføjes til selektive områder

Hvor meget man vælger at retouchere er op til den enkelte fotograf. Min tilgang er, at man skal ligne sig selv – men på en ekstra god dag.

Et kontroversielt emne

Man er blevet vant til at se på retoucherede mennesker i reklamer og på sociale medier, og derfor kan man hurtigt få opfattelsen af, at det er sådan man “bør se ud”. Det har vist sig at have en ret voldsom effekt på især unge mennesker, hvilket er en af grundene til at Norge har indført, at alle retoucherede billeder brugt kommercielt skal påføres et vandmærke, hvor der står at billedet er retoucheret. Der har også været snak om en lignende ordning i Danmark, men det er ikke blevet aktuelt endnu.
Nogle fotografer vælger slet ikke at retouchere deres billeder, mens andre retoucherer dem til uigenkendelighed. I min verden er målet med en retouchering, at du skal ligne dig selv, men på en ekstra god dag. Størstedelen af retoucheringsprocessen ville kunne erstattes med et hold af makeupartister, stylister og assistenter – men sådant et hold er dyrt og fotograferingen vil tage 3 gange så lang tid. Ens hud og ansigt vil også ændre sig, hvis man er en smule stresset, har spist fastfood, ikke har sovet nok eller ikke har drukket nok vand – men et par fritter skal jo ikke definere hvordan du ser ud, og derfor retter vi alle de her små ting i redigeringen. Retoucheringsprocessen er altså en måde at gøre vores tid sammen langt mere effektiv, da vi kan fokusere på at få en masse forskellige skud og variationer i kassen – fremfor at vi skal rette hvert eneste hårstrå og få ondt i armene af at svinge fnugrulleren.